Ritverslagen 2016

  

Zaterdagen Groep I en Groep II

 

29-10-2016 - Rondje Luttenberg - The Fabulous Four - 85 km

                                       Rondje Luttenberg

 

08-10-2016 - Rondje Echten - The Magnificent Seven - 77 km

Mocht je een verslag verwachten, dan zit je er naast. Na onze slotrit worden er geen verslagen meer gemaakt. Wel kun je via de link hieronder bekijken welke route er is gereden.

                                        Rondje Echten

 

01-10-2016 - Slotrit 2016 - Groep I en Groep II - 94 km

Helaas, helaas, de "Indian Summer" was voorbij en dat betekende dat de nieuwe fietsjacks tijdens onze officieuze slotrit getest konden worden. De temperatuur lag rond de klok van negenen namelijk onder de 10 graden. Daar kwam ook nog bij dat het lichtjes begon te regenen, een fenomeen dat we lange tijd niet hebben meegemaakt. Buienradar en andere appjes gaven echter aan dat de regen niet veel voorstelde. Met een gerust hart gingen we dan ook met z'n zeventienen van start met in eerste instantie als doel De Bootsman in Stegeren te bereiken voor een koffiestop. We vertrokken over de Stenendijk richting Zwolle. Voordat we Genne bereikten was het al droog, dus dat was weer mooi meegenomen. Bij Berkum de dijk op, maar om bij Dalfsen te komen ging het deze keer niet over de Vechtdijk, maar via de Koepelallee naar Hoonhorst. Er moesten immers ook nog kilometers worden gemaakt, dus een kleine omweg kon er wel bij. Vanaf Dalfsen ging het naar de Lemelerberg die, zoals gebruikelijk, door eenieder in een zelf gekozen tempo werd beklommen. Dan door richting Ommen om daar via de Beerzerweg koers te zetten naar Junne. Net na Junne trokken we de Vecht over. Zo kwamen we daarna via de Stegerdijk uit bij De Bootsman voor onze jaarlijkse, gebruikelijke koffiestop met wat erbij. Gerrit Knol die was meegefietst vanuit Hasselt verliet ons hier, want hij ging meteen door. Hij moest ´s middags naar een reanimeercursus. Of er bij die cursus ook reanimeermeisjes aanwezig zouden zijn hebben we vergeten te vragen. Uiteraard werd tijdens de koffiestop onderling het nodige besproken. Dit keer werd niet vergeten de winnaar van het punaiseklassement bekend te maken. Winnaar werd niet degene die dit jaar onderweg de meeste keren "lek" heeft geroepen. Ook niet degene die de meeste lekke banden heeft gehad, want die kreeg alleen maar tijdens de avondritten één of zelfs meerdere lekke banden en avondlekken tellen (nog) niet mee voor het klassement. Winnaar met twee lekke banden is daarom Wim Elshof geworden. In maart heeft hij met twee lekke banden direct de leiding van het klassement in in handen genomen en niet weer uit handen gegeven. Hij kreeg danook een met wat huisvlijt gefabriceerde (mini-)bokaal uitgereikt! Na de koffie enz., aangeboden door de vereniging, ging het verder, maar niet nadat er buiten eerst nog een groepsfoto was gemaakt door Marie van De Bootsman. Dan toch maar weer op de pedalen om via Arrierveld, Ommerschans, Vinkenbuurt, Nieuwleusen en de Meele rond de klok van half een weer bij Hasselt uit te komen. Al met al was het weer een gezellig ritje. 

Officieus hebben we het seizoen dan afgesloten, maar de liefhebbers kunnen zich vanaf volgende week (08-10) gewoon, als het weer het toelaat, om 09.00 uur melden bij de Boni.

                                              Slotrit 2016-deel I

                                              Slotrit 2016-deel II

                                              Foto's Slotrit

 

24-09-2016 - Rondje Epe - Duo I (97 km) en Groep II - 86 km

Het was rond half negen wat aan de frisse kant, maar desaniettemin prachtig fietsweer. Maar je ziet het al in de kop, Groep I stond slechts met een duo aan het vertrek. Ze besloten danook maar een Rondje Genne te doen om daarna aan te sluiten bij Groep II. Dit resulteerde in een groep van 15 man die na de nodige suggesties (Lemelerberg, Giethoorn, Epe) besloten om maar richting Epe te gaan. De windrichting speelde in deze keuze een zekere rol. Bikkel in de groep was Aat P., want hij was de enige die zonder mouwtjes aan de start verscheen.  Via Zwolle ging het richting Oude IJsselbrug. Hoewel de route door Spoolde, ondanks de omleidingsborden, voor fietsers gewoon genomen had kunnen worden, werd er voor gekozen om door de woonwijk op het oude ZAC-terrein te kruisen. Was een keer wat nieuws. Na dit technische parcours ging het dan toch de IJssel over en ging het richting Hattem. Door Hattem en daarna de bekende klimmetjes langs De Leemcule. Zo kwamen we uit bij de Kamperweg. Langs de Kamperweg was het hobbelige asfalt vervangen door een nieuw betonnen fietspad. Wat een genot om daar overheen te fietsen. Dit deed iemand op de Nieuwe Zuidweg verzuchten dat ze daar het asfalt ook wel eens mochten aanpakken, want dat is er in de loop der tijd beslist niet beter op geworden. Inmiddels op de Zuidweg aangekomen vond Daan het tijd om nog in het het punaiseklassement opgenomen te worden. Oponthoud dus, maar het werd weer gefikst  zodat we weer verder konden. Aan het einde van de Zuidweg ging het linksaf naar Epe waar we dwars dooheen gingen. Daarna kwamen we via Zuuk uit bij het Apeldoorns Kanaal. Voor velen waren we nu gearriveerd op bekend terrein. Langs het kanaal ging het danook naar Hattem. Nadat we Hattem gepasseerd waren op de Geldersedijk nog een klein akkefietje. Aat kwam met de snelspanner van z'n voorwiel in het achterwiel van Wim E. Gevolg: Aat en Wim beiden wat kapotte spaken. Het probleem van Wim was het grootst, want in z'n achterwiel zat een behoorlijke slag. Met wat bijstellen van de achterrem kon hij toch uiteindelijk doorfietsen. Ook op de terugreis werd weer gekozen voor de route door de woonwijk op het oude ZAC-terrein. Bij de carpoolplaats in Spoolde aangekomen was het de bedoeling links aan te houden, maar een aantal koos er voor rechts aan te houden. Een extra rondje dus over de carpoolplaats om weer de juiste richting te pakken te krijgen. Goed voor de kilometers. Vervolgens over de dijk weer terug naar Hasselt waar we iets over twaalfen weer arriveerden na een mooi ritje.

                                             Rondje Epe

 

17-09-2016 - Rondje Deventer - Groep I en II - 99 km

Op de dag dat ook de grachtenloop werd gehouden was het voor de fietsers de dag van het Rondje Deventer. Voor sommigen was het daarom misschien een moeilijke keuze om of te gaan lopen of te gaan fietsen. Het programma 2017 dus maar zodanig programmeren dat er geen samenloop meer is. Maar voor het Rondje Deventer kwamen er toch nog 11 man rond half negen naar het vertrekpunt bij de Boni. Gelukkig waren de hele warme dagen voorbij en ook de in de afgelopen dagen aanwezige wind was klaarblijkelijk moegeblazen. Uitstekend fietsweer dus. Vooraf kon ook al voorzichtig, gezien de samenstelling van het gezelschap, de conclusie worden getrokken dat het een snel rondje zou worden. Dat werd het dan ook, zo is de conclusie achteraf. Deze keer ging het over de Verkavelingsweg naar Zwolle. De oversteek van de Heinoseweg leverde even een misverstand op. De koprijder wilde de weg een eindje richting Wijthmen oversteken en zo de verkeerslichten vermijden, maar door de laatsten van de groep werd in het kader van verkeersveiligheid gekozen voor de meest veilige route door de verkeerslichten. Dit werd het dan ook. Dan naar Laag-Zuthem en vandaar naar Liederholthuis. Een eindje buiten Liederholthuis werd de Duisterdijk opgedraaid, want Wim E. reed op dat moment op kop en dus ging het via Elshof. Dit alles gebeurde in een straf tempo. Middel vloog danook voorbij en zo stonden we al rap bij Eikelhof. Dit hield dan weer in dat we al bijna bij Deventer waren. Deventer werd in een iets gematigder tempo doorkruist, maar toch lag het al weer snel achter ons en konden we aan de terugreis over de IJsseldijk beginnen. Het tempo bleef zodanig hoog dat iemand zich in stilte afvroeg of we soms met het Nederlands kampioenschap van Hasselt bezig waren. Nu hadden we wel een kampioen in ons midden deze dag, namelijk onze eigenste kampioen op het NK voor Wethouders, Gerrit Knol en die drukte zeker het tempo niet. Over de dijk, via Veessen en Marle arriveerden we in Hattem. Vanaf Hattem ging het daarna via de bekende route over de IJssel en langs het Zwartewater naar Hasselt, waar we om iets over half twaalf weer aankwamen. De verwachte sprint op de het laatste stuk van de Zwolsedijk bleef dit keer achterwege, maar daar zal niemand rouwig om zijn geweest.

                                         Rondje Deventer

 

10-09-2016 - Rondje Lemelerberg - Groep I - 80 km

Wat een heerlijk fietsweer. Lekkere temperatuur, zon en geen wind. Om 8:30 uur hadden zich 3 mannen verzameld voor een tocht, te weten Jan M., Wilco de J. en ondergetekende. Vanwege de verwachte windrichting (het was nog windstil), werd besloten om via de Stenendijk richting Dalfsen te gaan. Zo gezegd, zo gedaan. Hoewel half 9 voor meerdere mensen aan de vroege kant is, kwamen we in Dalfsen een clubgenoot tegen, die m.i. al weer op weg was naar huis. Vroeger vertrekken kan dus ook. Vanuit Dalfsen werd koers gezet richting Vilsteren en Ommen om bij Laarbrug rechtsaf te slaan. Via Giethmen kwamen we te zuiden van Ommen uit. De Lemelerberg werd beklommen en vervolgens ging de route richting Zwolle, via Lemelerveld en  Heino. In Wijthmen werd rechtsaf geslagen om vervolgens achter Berkum langs, via de Verlaten, bij de Vechtbrug uit te komen. Het laatste stuk werd afgelegd over de Verkavelingsweg. Om 11:00 uur waren we weer in Hasselt, na 80 km lekker gekoerst te hebben. (Frits B.)

                      ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

10-09-2016 - Rondje Ossenzijl - Groep II - 75 km

'n Stukkien, wil ie det wel effn skriem zeg Klaas Binndiek? Nou veuruut dan maar.

 

Et leek er eerst op dat de belangstelling teegn zol valln , maar uuteindelek kondn wij toch nog 6 man en twee vrouwn op de wieln brengn. Klaas  mos half twaalf weer terugge weezn dus hij mog de route angeemn. Het ging dit keer eerst van de wind of, Zwartsluus, Gietern, links de brugge over, de boomn gingen net noar beneedn, grr. Toch maar rechtdeur want bij de Tiessengrachte kuj ok over et kanaal, wat dach ie de bomn naor beneedn, de brugge op en de lichtn de verkeerde kleur. Eem tied umme wat te drinkn. Bi'j Wetering rechts noar Ossenziel, een heel mooi weggien vind ik det toch en  richting de Kuunder. Op de Hammerdiek links noar Blokziel en doar wat dach ie, de brugge op. Ik eb wel ies eheurd dat oe witter de jachtn, hoe zwarter et geld woar ze mee betaald bin. Maar et duurdn gelukkig niet lange en zo kondn wi'j via Klooster naor de Sluus. Jazeker daor hemn ze ok brugg'n. De eerste, et fietsbruggien, stond vol met mensn die d'r zo maar wat stond'n te staon.De twiede ging op, eem wat proatn over die kale bult in Zuudfrankriek, de barg van alle windn. Albert van Steenselen is daor de veurige weke ewest. Een sponsortocht veur de kankerbeweging, goed bezig dus. (Louise,  Roeline,  Klaas,  Steven,  Henk,  Albert &  Frans)  

 

 03-09-2016 - Rondje Elburg - Groep II - 75 km  

Vijf man en een vrouw hadden zich zaterdagmorgen bij de Boni verzameld. We gingen fietsen richting Hattem over de rode spoorbrug. Dan door Hattem,  maar deze keer via een andere route, waardoor we een lange klim hadden. Daarna richting De Knobbel, door De Dellen, ‘t Harde, Elburg, over de dijk door Noordeinde, naar Kampen, waar wij Jan Kisteman nog inhaalden. Door Mastenbroek terug, waar Koos ons verliet om richting Genemuiden te gaan, Hij ging op vakantie naar Gran Canaria, of zo. Nam zijn schoenen en zijn helm mee op vakantie, zei hij. Met plusminus 75 km op de teller kwamen wij weer thuis. Al met al een lekker tochtje. (Steven V.)
 

20-08-2016 Rondje Emst Groep I

De oproep van Frits van vorige week om extra deelnemers voor groep 1 heeft helaas niet heel veel opgeleverd: om half 9 waren alleen dezelfde mannen aanwezig als bij de vorige rit. Dat ritje van vorige week werd achteraf als nogal uitdagend qua snelheid ervaren, daarom het verzoek om het vandaag wat rustiger aan te doen. Volgens de weersvoorspelling zou het flink gaan waaien vanuit het zuidwesten, vandaar dat voorgesteld werd om maar weer eens richting Veluwe te gaan, met Nunspeet als verste punt en dan terug lang het Veluwemeer. Zo gezegd, zo niet gedaan: tijdens het gedeelte naar Zwolle bleek de wind meer vanuit het zuiden dan vanuit het westen te komen, dus werd het plan bijgesteld om een meer zuidelijke koers aan te houden. Vanuit Hattem daarom op de gebruikelijke manier naar de Dellen, waar de heuveltjes zonder noemenswaardige snelheidsvermindering genomen werden. Aan het einde linksaf richting Epe, bij de rotonde rechtdoor naar Tongeren, daarna Wissel, onderlangs Epe en verder naar Emst. Na een verzuchting van Jacob “krijgen we de wind vandaag ook nog eens mee” hadden we het verste punt bijna bereikt en na het bereiken van het Apeldoorns Kanaal kregen we de wind vol in de rug. Omdat de Kanaalweg nogal lang en saai is, zijn we ter hoogte van Epe rechtsaf naar Oene gegaan en vervolgens middenin het dorp naar links, richting de IJsseldijk. Ook daar weer voornamelijk wind mee, om het toch al forse gemiddelde nog verder op te voeren. Zodoende kwamen we via Hattem en Zwolle even voor half twaalf weer in Hasselt, met 97 km op de teller. Conclusie: het voornemen van de ochtend is niet helemaal ten uitvoering gebracht. Ondanks dat: toch een mooi ritje gehad. (Wim E.)

                                                        Rondje Emst

 

20-08-2016 Rondje Knobbel - Flevopolder Groep II

Vanmorgen stonden er 1 dame en 9 heren bij de Boni om een ritje te maken. Ook Jan Kisteman was van de partij na een tijdje uit de running te zijn geweest door een val van een steiger. De wind kwam uit het westen dus moesten wij weer richting de veluwe. Er werd besloten om maar een rondje Elburg te doen. Dus tegen de wind richting Zwolle. Net over de IJsselbrug besloot Jan Kisteman  in zijn ééntje verder te gaan. Tempo was hem toch iets te hoog. Dus met negen verder naar Hattem, de gebruikelijke route met klimmetje naar de Dellen. Daarna de Knobbel over waar even de kuiten getest moesten worden. Bij ’t Harde bezig bij het Viaduct dus een kleine omleiding om weer op het juiste fietspad uit te komen. Dan richting Elburg  maar dit keer niet rechtsom langs Elburg maar linksom  om zo bij het Veluwemeer terecht te komen. Toen eindelijk de wind echt in de rug en met een flink tempo waren wij zo bij Ramspol.  Vandaar naar Kampen en de bedoeling was om via wijk Brunepe naar de oude IJsselbrug te gaan. Dit ging voor de meesten wel goed maar Koos die voorop reed hoorde de roep “ Links “ niet en reed rechtdoor. Om Koos niet nogmaals kwijt te raken besloot onze sociaal fietser Wim Jansen hem te volgen. Bij de oude IJsselbrug stonden beide heren weer op ons te wachten. Vandaar gingen wij dwars door IJsselmuiden om vandaar rechtsaf richting Mastenbroek/Hasselt door de Koekoekspolder te gaan. Vandaar de Groene steeg over. Bij de Kromme steeg verliet ons Koos richting Genemuiden en gingen wij met acht verder naar de dijk en weer rechts richting Hasselt. Om 11.45 reden wij weer over de brug bij Hasselt met 81 km op de teller. (Klaas B.) 

                                      Rondje Knobbel - Flevopolder - Kampen

 

13-08-2016 Rondje Knobbel Groep I

Ondanks het feit dat op deze dag Anna van de Breggen feestelijk door Hasselter sporters  werd binnengehaald op Schiphol en dat daarvoor speciaal een bus vanuit Hasselt was gecharterd, waren er toch 4 mannen aan de start, te weten Wim E., Johan v.d. S, Jacob van S. en Frits B.. Vandaag was de "zomervakantie" afgelopen, hetgeen betekent dat er weer in 2 groepen zou worden gefietst.  Jammer genoeg waren er geen "nieuwe gezichten" te zien. Ik weet zeker dat een aantal mensen die normaliter in groep 2 fietsen ook goed mee kunnen in groep 1. Voor wie dit aangaat, schroom niet en probeer het een keer. Het is grensverleggend  en ook in groep 1 wordt sociaal gefietst. Ingegeven door de windrichting werd gekozen voor een rondje Knobbel. Jacob was de wegkapitein en had een alternatieve route in gedachten. Eerst werd Zwolle aangedaan. Echter niet via de gebruikelijke weg over de Hasselterdijk maar via Genne. Vervolgens ging de route via Agnietenberg, de Brinkhoek, het fietspad door Langenholte, Westerveld naar Stadshagen. Even was er onenigheid over de te volgen route en was de stelregel dat de routebepaler de route bepaald, vergeten. Na de nodige excuses werd de route in harmonie vervolgd.

Vanuit Stadshagen naar de IJsselbrug. Deze keer werd niet de oude brug maar de nieuwe gekozen om vervolgens Hattem te passeren en richting de Dellen te gaan. Na passage van de A50 had Jacob opnieuw een verrassing in gedachten. Na het viaduct werd het fietspad genomen dat dwars door de Wezepse Heide loopt om vervolgens even voor de Nieuwe Zuidweg uit te komen. Vanaf hier werd de gebruikelijke route genomen. Door de Dellen, over de Knobbel, door het Harde, via Elburg, over de , of moet ik zeggen langs, de Kamperdijk naar Noordeinde. Van daaruit de bekende weg naar de IJsselbrug in Kampen om vervolgens, via Mastenbroek weer in Hasselt uit te komen. De route was goed gekozen want vanuit Elburg hadden we de wind in de rug. Rond 11:15 waren we weer thuis na 90 km te hebben gefietst.  Dit betekend dat er in een behoorlijk tempo is gereden, dit ondanks het feit dat zo'n 20% van de route uit fietspaden bestond. (Frits B.)

 

13-08-2016 Rondje noord Veluwe - Kampen Groep II - 75 km

Evenals groep I ook 4 mannen aan de start: Harold, Klaas, Bryan en Wim J. en ook hier een tegenvallend aantal deelnemers. Voor zover ik het heb kunnen volgen heb ik alleen Appie als fietser op Schiphol gespot, dus de ontvangst van Anna is naar alle waarschijnlijkheid niet de reden geweest van de geringe opkomst. Gezien de windrichting werd er gekozen voor de route die Wim gisteren had gefietst met Jan KidV en werd er vertrokken over de Stenendijk richting Zwolle. Hier over de wat minder gebruikte route via Langenholte naar de Twistvlietbrug om daar de route naar Hattem op te pikken. Eerst werd de nieuwe spoorbrug nog  “genomen” en lieten de deelnemers zich van hun beste kant zien. Richting Wapenveld bij de rotonde rechtsaf het volgende klimmetje: de Molenweg, waar het venijn in de staart zit. Aan het einde van de Molenweg linksaf de A50 over en hierna de eerste afslag rechts: een prachtig, betonnen fietspad door het bos en over de Wezepsche heide, wat met ons kleine groepje prima te doen was.Hierna richting Kampen. Niet over de dijk, maar achter Zalk langs en de rest van de route is alom bekend. Even na half 12 kwamen we in Hasselt aan en stond er 75 km op de teller. ( Wim J.)

                                                Route Veluwe - Kampen 

 

06-08-2016 –Rondje Apeldoorn – Groep II en I – 122 km

Bij de aankondiging van deze rit op dinsdag was er prima weer voorspeld voor de zaterdag. De werkelijkheid was weer eens anders op deze zaterdagochtend. Een grauw en grijs wolkendek was het wat ons werd geboden. Maar Buienradar gaf aan dat we het wel eens droog zouden kunnen houden. Ook dit bleek eenmaal op pad een schijnwerkelijkheid te zijn. Voor Zwolle werden namelijk de eerste minimale druppeltjes al gevoeld. Maar goed, de 14 man waarmee we op pad waren gegaan lieten zich hierdoor niet van slag brengen en trapten gestaag door. Bij de afslag naar Hattem begon het kort serieus te regenen. Koos besloot al fietsend zijn regenjack aan te doen. Toen dat met enige moeite gelukt was , was het al weer droog. Inmiddels waren we via Hattem bij het Apeldoorns kanaal aangekomen en konden we in bijna een rechte lijn naar Apeldoorn. Ter hoogte van Vaassen begon het echter weer serieus te regenen. Koos en ook Jan KidV. trokken hun regenjack aan. De rest deed het zonder want die hadden, misleid door Buienradar,  geen jack meegenomen. In Apeldoorn was het zeer rustig, zodat we met gezwinde spoed richting Paleis Het Loo en de bekende Naald konden optrekken. Daar aangekomen ging het rechtsaf richting Harderwijk. Degenen die deze rit al vaker hadden gemaakt wisten dat het nu met net iets meer dan vals plat een aantal kilometers omhoog ging tot de afslag naar Uddel. Daar werd gewacht tot de groep weer compleet was en kon een banaantje of iets anders genuttigd worden. Dan weer op de pedalen en ging het alsmaar in dalende lijn via Uddel en Elspeet naar Vierhouten waar bij HR De Vossenberg een stop voor koffie werd gemaakt. Het overdekte terras was met wanden mooi redelijk winddicht gemaakt en de terrasverwarming stond aan. Een prima plek dus om te zitten voor koffie met een punte en een dodde. De bui die op dat moment viel deerde ons dan ook niet. Na deze bui hebben we proefondervindelijk vastgesteld dat na regen inderdaad zonneschijn komt. Met een prachtig zonnetje in onze nek vervolgden wij na het aangename verpozen onze rit. Nu was het na Vierhouten de bedoeling dat we de Oude Zwolseweg op zouden gaan, maar dat ging dus mis. Er werd door de kop van het peloton gekozen voor een betonfietspad naast een onverharde weg. Helaas eindigde dit fietspad na een paar kilometer in een, zeker aan het begin, nogal modderig fietspad. Nu waren onze fietsen al behoorlijk vies door alle regen, dus dat modderige pad kon er nog wel bij. Helaas zijn we daar Koos kwijtgeraakt. Na enige tijd kwamen we weer uit op een betonpad en ging het daarna via de Soerelseweg naar de rotonde met de Elburgerweg. In de tussentijd nog wel telefonisch contact gezocht met Koos, maar die bleek richting Nunspeet te koersen. Bij de rotonde aangekomen meldde Appie een lekke band. De vervanging kostte de nodige luchtpatronen, want van de eerste geplaatste band bleek het ventiel niet helemaal je-van-het te zijn, zodat er een tweede band aan te pas moest komen. Nadat we weer verder konden ging het via de Elburgerweg naar de Zuidweg, de weg over De Dellen. Namen we die ook eens een keer van de andere kant. Hoewel Wim E. er bij was, de agent die hem enige tijd geleden het fietspad liet nemen nu niet gezien, zodat we nu op de weg konden blijven. Via Hattem weer naar Zwolle. Omdat we de dijk tussen Zwolle en Hasselt dit jaar al behoorlijk vaak gefietst hebben, werd er deze keer voor gekozen via de Zalkerveerweg door Mastenbroek naar Hasselt te gaan. Op de Scholtensteeg nog een oponthoud, Fokko reed zo kort voor de meet nog lek. Ook dat werd gefikst en zo kwamen we uiteindelijk ruim na 13.00 uur weer in Hasselt aan. Uit een eppie van Koos bleek dat deze ons ruim voor was gebleven. Hij stuurde rond half een een foto van de geopende brug over het Zwartewater. Nogmaals jammer dat we Koos zijn verloren onderweg, maar al met al toch wel een mooi ritje achter de rug.

                                                    Rondje Apeldoorn

 

30-07-2016 - Rondje Wesepe - Groep II en I - 88 km

Was het Buienradar die deze keer maar 8 man uit de tent lokte? Er trokken rond 09.00 uur inderdaad wat wolken over, maar het leek erop dat het allemaal wel goed zou komen. Na het ophalen van wat oude herinneringen over de fietstocht in 2002 vanuit Wit-Rusland was het inmiddels bijna 10 over 9 dat er werd vertrokken. Op voorspraak van Wim E. was gekozen voor een Rondje Wesepe. Om maar meteen met de afsluiter te beginnen, het was een heel fraai rondje! Zelfs de doorgewinterde fietsers onder ons kwamen over wegen waar ze nog nooit waren geweest. Dan blijkt ook maar eens hoe mooi het Overijsselse landschap toch is. Maar goed, terug naar het begin. Ruim na negenen werd, onder een dik wolkendek, vertrokken over de Verkavelingsweg richting Zwolle. In de richting waarin we zouden gaan, hing een heel donker wolkenpakket. Sommigen begonnen te twijfelen aan de routekeuze. Dat gevoel werd nog versterkt toen het bij Zalné lichtjes begon te spetteren. Bij het opdraaien van de Kaneelweg riep Wim E. "Lek!". Z'n voorband was wat aan de slappe kant, maar hij besloot toch maar door te fietsen en zou wel zien of we nog weer van de fiets af moesten. Nee dus, althans niet voor een lekke band. Het werd inmiddels weer droog, alleen nog last van water dat van de banden omhoog kwam. Door naar Laag Zuthem en richting Liederholthuis. Daar zijn we niet gekomen, want over het spoor direct linksaf geslagen de Nieuwe Wetering op. Na pak 'em beet  2 km. linksaf geslagen en daar begon het voor de meesten onbekend terrein. Zo kwamen we uit bij Heino. Vandaar ging het naar Raalte, maar dat lieten we links liggen en langs Broekland rijdend kwamen we uit bij Wesepe. Daar werd koers gezet riching Middel, voor de meesten een bekende naam in de route. Na Middel denk je dan naar Elshof te gaan, want per slot van rekening heb je Wim in je midden èn hij was de routeman, maar nee het ging linksaf naar Boerhaar en Wijhe. Bij Wijhe aangekomen brak de zon door. Helaas was dat maar van korte duur. Onder de rook van Zwolle werd afgeslagen naar Herxen. Daar begon het te regenen en niet zo'n klein beetje ook. Iedereeen doornat dus. Gelukkig was het niet zo'n lange bui, maar Appie had er wel de brui aangegeven. Gestopt om te schuilen of een regenjack aan te doen? Langs Harculo over de IJsseldijk naar Spoolde en vandaar over de bekende wegen langs het Zwarte Water naar Hasselt. Daar aangekomen, helaas brug omhoog, dus stoppen, Er stonden al twee fietsers te wachten. Die bleken in training te zijn om op een tandem naar Marokko te gaan. Spontaan werd danook door Frans en Gerrit het jaren '70 lied "Op de tandem naar Marokko" ingezet. Rest nog even de kopmannen van deze rit te bedanken. Wim E heeft de volle 88 km. op kop gereden, Steven V. ruim 64 km en Klaas B. de laatste 24 km. Klasse mannen! Volgende week staat een Rondje Apeldoorn op het programma met een vertrektijd van 08.00 uur.

                                       Rondje Wesepe

 

23-07-2016 - Rondje Slijkenburg - Groep II en I - 94 km

De temperatuur deze ochtend was (gelukkig) niet zo hoog als een aantal dagen eerder deze week. Een aangename 17 graden en (volgens sommigen helaas) geen zon deze keer. Met z'n twaalfen begonnen we deze ochtend aan een door Frits voorgesteld Rondje Slijkenburg. Voor de niet-aardrijkskundig onderlegden, Slijkenburg ligt vlakbij Kuinre. Het had dus ook een Rondje Kuinre kunnen zijn. Uit het rondevoorstel bleek dat we in eerste instantie via Doosje zouden rijden om zo via Roekenbos en De Klosse het vast wel drukke Giethoorn te mijden. Doosje deze ochtend niet gezien, want bij Zwartsluis werd rechtsaf geslagen richting Baarlo zodat we via Meppel zouden gaan. Nou ligt er vlak voor Meppel een brug en wat nog niemand ooit had meegemaakt gebeurde nu. Bij onze nadering van de brug begon het rode licht te knipperen en gingen de slagbomen omlaag. Primeur dus! Dan weer verder naar Roekenbosch en De Klosse. Op het fietspad langs de Nieuwedijk klonk plotseling een metaalachtig geluid. Fokko dacht dat hij wat stuk had of verloor, maar na de nodige inspecties niets gevonden en maar weer op de pedalen gegaan. Wat het geweest is dus geen idee. We kwamen uiteindelijk uit in Giethoorn-Noord. Daar het kanaal Beukers-Steenwijk overgestoken en de Gieterse Polder ingedoken om uit te komen bij Wetering-Oost. Daar rechtsaf naar Ossenzijl. In Ossenzijl moesten we rechtsaf om in Slijkenburg te komen. Dat afslaan gebeurde echter twee straten te vroeg en het bleek ook nog een doodlopende straat te zijn. Terug op onze schreden dus en alsnog de goede afslag genomen. Langs de Linde voortsnellend kwamen we op het verste punt in onze route, Slijkenburg en konden we aan de thuisreis beginnen. Via Kuinre en Blankenham op naar Blokzijl. Bij Blokzijl werd er voor gekozen niet door het stadje te gaan, maar er omheen via het industrieterrein en zo door de NOP uit te komen bij Vollenhove. Daar werd de rit door de polder vervolgd over de Repelweg en in het verlengde daarvan de Kadoelerweg. Na de Kadoelerbrug Oppen Swolle op naar Zwartsluis en dan nog het laatste stuk naar Hasselt.waar we iets voor twaalf uur weer aankwamen.

                                         Rondje Slijkenburg

 

16-07-2016 - Rondje Uffelte - Groep II en I - 79 km

Afgelopen dinsdag en donderdag was de meeste nieuwe kleding uitgereikt. Eén voor één kwamen ze deze ochtend, één vrouw en negen mannen,  danook aangereden in het nieuwe tenue. 't Was een mooi gezicht zo iedereen te zien in het nieuwe shirt en ook in de nieuwe korte fietsbroek. Wel had een enkeling zich deze ochtend afgevraagd welke kleur sokken nu het beste erbij paste. Een paar vroege bezoekers van de Boni lieten ook blijken het mooie "pakkies" te vinden. 

De wind stond deze ochtend zoals gebruikelijk weer zuidwest. Maar waarschijnlijk

geïnspireerd door de STER-reclame "Fietsen doe je deze zomer  in Drenthe" kwam Klaas B. met het voorstel deze keer eens deze kant op te gaan. Dat zou dan wel betekenen dat we geheel tegen onze gewoonte in het eerste deel van de tocht met de wind in de rug zouden fietsen. Niemand vond dat echter bezwaarlijk dus werd er richting Zwartsluis vertrokken. Via Beukers en Doosje kwamen we uit in Kolderveen. Je zit dan in Drenthe en dan weet je het wel, k-k-klinkers! Van deze aardbolstoffering zou deze rit nog behoorlijk wat kilometers volgen. Via Nijeveen, Veendijk en Eursinge kwamen we uit bij Havelte. Opgemerkt moet hierbij nog worden dat de Oosterbrinkweg, voorheen een klinkerweg met kuilen en scheefliggende klinkers, veranderd was in een fraaie betonweg. Zouden ze met meer klinkerwegen in Drenthe moeten doen! Van Havelte ging het naar Uffelte, waar het kanaal werd overgestoken om zo richting Ansen te gaan. Daar aangekomen werd koers gezet naar Ruinen en vandaar naar Echten. Bij het binnenrijden van Echten werd er onverwacht geremd. Een egel moest zonodig plotseling de weg oversteken. Om niet in het punaiseklassement te komen wilde niemand het risico lopen over het beest heen te rijden. Ging allemaal net goed. Echten achter ons latend draaiden we nu tegen de wind in om zo in Koekange uit te komen. Wind schuin tegen en recht tegen hielden we de verdere route naar Hasselt. Maar dat wisten we van tevoren. Hasselt bereikten we via De Wijk en Rouveen iets over half twaalf. Al met al een fraaie rit met een aangename temperatuur.

                                                 Rondje Uffelte

 

09-07-2016 - Rondje Epe - Groep II en I - 83 km

Met vooraf een korte instructie hoe we deze keer zouden gaan fietsen gingen we deze ochtend met z'n 14-en van start onder prima weersomstandigheden. Al op pad zijnde bleek dat we een Rondje Epe gingen doen. Dat hield in dat we eerst maar eens weer over de Zwolse-/Hasselterdijk richting Zwolle gingen. Deze keer de IJssel overgestoken via het fietspad op de "nieuwe" spoorbrug in een tempo waarin iedereen vrijwel gelijktijdig het hoogste punt van deze brug bereikte. Dan richting Hattem om zo via de inmiddels al vele keren gereden route uiteindelijk uit te komen bij de Nieuwe Zuidweg, ook wel bekend als de Dellenweg. Degenen die zich verheugden danwel knepen voor De Knobbel kwamen deze keer bedrogen uit, geen Knobbel deze keer. Halverwege de Nieuwe Zuidweg werd er namelijk afgeslagen de enig echte Dellenweg op richting Epe. Dat betekende een mooi lang stuk vals plat naar beneden. Weinig inspanning daar dus. Van Epe werd daarna koers gezet naar Heerde, waar het even zoeken was naar de juiste weg naar Veessen. Daar aangekomen ging het over de dijk langs de IJssel naar Wapenveld om dan langs het Apeldoorns kanaal naar Hattem te gaan. Bij de brug naar Hattem over dit kanaal ging het helaas mis voor Albert. Albert rekende er blijkbaar op dat we de brug zouden oversteken, maar dat bleek niet zo te zijn. Er werd gekozen om net voor de brug rechtsaf te slaan om op de Gelderse dijk uit te komen. Alberts fiets verstrengelde zich innig met de fiets van Jan Maris. Gevolg was dat Albert op het wegdek lag met de nodige schaafwonden aan knie en elleboog. Inspectie van de fiets leverde op dat z'n rechtershifter was afgebroken. Schade dus, maar gelukkig hij heeft nu een fietsverzekering via de NTFU, dus kan hij daar een claim op indienen. Na dit oponthoud ging het via Hattem naar de Oude IJsselbrug. Frits ging daar rechtuit richting Zalk voor wat extra kilometers. Blijkbaar een "Snelle Jelle" onderweg gehad. De rest van de groep ging via de bekende route over de Hasselter-/Zwolsedijk naar Hasselt waar we rond twaalf uur aankwamen. 

Complimenten voor de discipline en het tempo deze keer. 

                                              Rondje Epe

 

02-07-2016 - Rondje Nunspeet - Groep II en I - 89 km

Het wil maar niet echt zomer worden, hoewel de zon wel z'n best deed er iets moois van te maken. Korte pijpen kon nog voor iedereen, maar een jack met lange mouwen of losse mouwtjes bij het shirt had toch de voorkeur van de meeste aanwezigen. Ook de windkracht misstond weer eens niet bij een herfstachtige dag. Maar goed, we moesten het er maar mee doen. Twaalf man wilde het door Frits voorgestelde rondje Nunspeet deze ochtend wel proberen. Om te beginnen over de Zwolsedijk, later Hasselterdijk naar Zwolle. Eenmaal op de kale dijk aangekomen bleek de wind nog forser dan in de beschutting van de Hassselter bebouwing verwacht werd. Zwoegen dus. Net iets voorbij de splitsing met de Ruimzichtweg koos Koos' Mio voor een eigen route. Hij verliet namelijk ongewenst de stuurhouder. Het apparaat bleek de val goed te hebben overleefd en was onbeschadigd gebleven. Bij de Oude IJsselbrug verlieten Harald en Fokko het peleton en gingen rechtdoor richting Wezep, terwijl de rest linksaf naar Hattem ging. Dat betekende weer de nodige ups en downs in het Hattemer heuvellandschap rond de Leemcule. Via de Kamperweg vervolgens de Nieuwe Zuidweg (De Dellen) op. Een dreigende donkere lucht wisten we op een paar spetters na te omzeilen. Op de Nieuwe Zuidweg werden we ingehaald door drie fietsers. De haantjes onder ons konden dat uiteraard niet op zich laten zitten en gingen er achteraan, waardoor onze groep uiteen viel. Op het fietspad langs de Elburgerweg aangekomen,  waar onze groep weer geformeerd werd, bleek dat het daar wel hevig had geregend. Sproeiwater van de achterbanden leverde echter zo wel de nodige viezigheid op fiets en kleding op. Via de Soerelseweg/Eperweg kwamen we uit bij Nunspeet. Bijna ging het goed in Nunspeet. Bijna, want de kop van het peleton ging de Zuiderzeestraatweg op, terwijl dat de iets verder op gelegen Molenweg moest zijn. Net toen we de Molenweg opdraaiden, gingen helaas de hemelsluizen open. Wat chaos in het peleton, de één wilde gaan schuilen om z'n regenjack aan te trekken, een ander stopte om z'n regenjack aan te trekken en weer anderen gingen langzaam door omdat ze geen jack hadden om aan te trekken. De bui was hevig, maar gelukkig maar kort van duur. Bij Elburg aangekomen werd niet de gebruikelijke route gekozen, zodat we op de kinderkopjes in de binnenstad terechtkwamen. Maar goed, toch op de Kamperdijk terechtgekomen, Daar windje in de rug, zodat we al snel bij Kampen zouden zijn. Het duurde allemaal toch wat langer, want Albert van S. kreeg ondanks zijn nieuw gemontereerde banden een lekke band. Na de nodige CO2-patronen konden we weer op pad. Over de Molenbrug dan via de bekende route naar Hasselt waar we rond kwart over twaalf weer aankwamen. 's Middags maar fiets schoonmaken, want die was door alle water onderweg behoorlijk smerig geworden.

                                              Rondje Nunspeet

 

25-06-2016 - Rondje Nederland - Groep II en I - 74 km

Nee, schrik niet van de kop, want zo erg was het nou ook weer niet. We zijn echt deze zaterdagochtend Nederland niet rondgereden, maar het gehucht Nederland in de Weerribben was zo ongeveer het verstverwijderde punt van Hasselt. "We" dat waren deze ochtend de 10 mannen die uiteindelijk aan het vertrek stonden. Of stonden? Net op het moment dat we ruim na negenen wilden vertrekken, kwam Daan nog aangesneld. Maar die moest dan ook helemaal uit Om de Weede komen en waarschijlijk ook nog met tegenwind. Omdat de wind weer eens uit noord-west kwam stelde Frits een ronde naar het noord-westen voor. Vertrokken werd er danook, zoals we bijne elke week nu doen, richting Zwartsluis. Wachten voor de brug hoefde niet, we gingen namelijk via Baarlo naar Meppel. Dan via het drie-huizengehucht De Kolk, Roekenbosch en De Klosse naar Giethoorn-Noord. Daar het geasfalteerde deel van de Thijssengracht op om zo via de Jan van Nassauweg bij de Blokzijlseweg uit te komen. Deze overgestoken en dan de Hesselingendijk op. Wat menigeen nog nooit had meegemaakt gebeurde nu, de slagbomen van de brug over het Steenwijkerdiep gingen voor onze neus naar beneden! Nadat de recreatieschipper gepasseerd was, grote haast om weer op te stappen. De kreet "Wacht tot het rode licht is gedoofd, er kan nog een schip komen" werd volledig genegeerd. Deze keer niet direct over de brug linksaf, maar een eind verder, bij de Ing. Luteijnweg om zo bij Wetering uit te komen. Daar linksaf om bij de Rietweg naar Nederland uit te komen. Baarlo, deze keer bij Blokzijl, was het volgende gehucht in de route. Blokzijl bleef deze keer links liggen, want via het industrieterrein kwamen we uit op de Ettenlandseweg die ons naar Vollenhove voerde. Dan een stukje door Vollenhove en over De Voorst en Noordwal naar Oppen Swolle. Jan Kisteman, die toch bijna overal al op z'n fiets is geweest, bekende op de Noordwal dat hij hier nog nooit was geweest. Dus zefs voor Jan zijn er nog onbekende wegen. Voor sommigen was de volgende verrassing de weg naar Kadoelen. De dan volgende Poepershoek leverde hier en daar wat besmuikt gelach op, maar goed het heet nu eenmaal zo. Via Barsbeek en de Woldweg kwamen we in Zwartsluis uit. Op het Westeinde werden we met muziek begroet, Voorwaarts was namelijk bezig met een sponsorloop door het dorp. Enig geduld was op z'n plaats. Verder geen oponthoud gehad, want de brug bij Zwartsluis was ons deze keer goed gezind. Rond half twaalf waren we weer terug op onze basis Hasselt. Deze keer een niet al te lange rit en een Groep II-waardig tempo. Iedereen was het er wel over eens dat Frits ons een mooie rit voorgeschoteld had.

                                          Rondje Nederland 

 

18-06-2016 - Rondje Ketelbrug - Groep II en I - 84 km

Prachtig fietsweer met een westelijk windje en prima vooruitzichten voor de ochtend. Je verwacht dan een groot aantal fietsers aan het vertrek. Maar...., Groep II had blijkbaar een bijna collectieve off-day. Van de vaste deelnemers van deze groep konden er zo 6 of 7 opgenoemd worden die er niet waren. Rara, politiepetje. Maar goed, uiteindelijk toch nog 10 goed getrainde fietsers die wel op pad wilden. Omdat Appie het dichtst bij de Viandenstraat stond mocht hij bepalen waarheen er gefietst zou gaan worden. Een keer naar de lucht kijken en naar de vlaggen van de Boni leverde een Rondje Ketelbrug op. Iedereen kon hier wel mee instemmen, dus ruim na negenen werden de pedalen aangeklikt. Eerst maar naar Zwartsluis. Voor de koprijders was het weer stevig werken, maar gezien de gekozen route en de windrichting zou dat nog steviger worden. Via de nieuwe weg onderlangs de dijk door De Krieger en via de Kadoelerbrug de polder ingedoken. Dan de Zwartemeerweg op met wind tegen om zo bij Ramspol uit te komen. Dan nog verder wind tegen op de Ketelmeerweg. Ondanks alle wind werd er toch met een sportief tempo de Ketelmeerbrug bereikt. Daar een gedwongen rustmoment want vlak voor onze neuzen gingen de slagbomen naar beneden. Kwam mooi uit na de geleverde kliminspanning. Nadat de bomen weer omhoog waren konden we afdraaien de Ketelmeerdijk op. Nu met de wind in de rug ging het fors harder. In no-time werd dan ook Ketelhaven bereikt en via de Vossemeerdijk Roggebotsluis. Daar zou de brug eens een keer niet omhoog staan wisten we van te voren, want op borden werd aangekondigd dat de sluis in verband met werkzaamheden een aantal dagen, waaronder deze zaterdag, gesloten was. Mooi toch, nietwaar? Via de Buitendijksweg en de Zwartendijk gingen we richting de Molenbrug voor de laatste kliminspanning. Daarna via de bekende route door Mastenbroek met rugwind naar Hasselt, waar we iets over half twaalf weer aankwamen met 84 km. in de benen en met een gemiddelde dat Groep I-waardig bleek. Kortom, mooie rit en mooie sportieve inspanning. O ja, wat nog wel opviel vandaag was dat Appie z'n "hutkoffer" heeft ingeruild tegen een aanzienlijk kleiner zadeltasje. Hij is er wel sneller door geworden.

                                           Rondje Ketelbrug

 

11-06-2016 - Rondje Den Ham - Groep II + I - 90 km

De tijdelijke samenvoeging van Groep I en II heeft niet geleid tot dranghekvereisende maatregelen bij onze vast startplek bij de Boni. Uiteindelijk toch nog 11 mannen die wel een tochtje wilden maken. Bijna zouden het er 10 zijn geweest. Fokko kwam aanrijden met de de mededeling dat hij vandaag toch maar niet meeging want in z'n voorband zat een sneetje dat hij niet vertrouwde. Gelukkig is hij snel over te halen, want na wat geruststellende opmerkingen ging hij dan toch maar mee. Harold meldde dat hij maar een deel van de rit meeging, want hij moest uiterlijk half twaalf weer thuis zijn. Maar goed, nu de tocht zelf. Op voorspraak van Frits, die door allerlei andere bezigheden zes weken niet had gefietst, werd er, mede gezien de deze keer weinige wind uit het oosten, gekozen voor een rondje Den Ham. Dat betekende via o.a. de Steenwetering en de Meeleweg eerst richting Nieuwleusen. Op de Grindweg werden wat regendruppels gevoeld, maar dit zette gelukkig niet door. Hoewel, regen zou misschien wel bij deze dag gepast hebben, want het was Hasselter Dweildag. Frits moest er na 6 weken blijkbaar zelf ook weer even inkomen want de afslag Petersweg werd vrij laat aangegeven. Gelukkig werd er, zoals ook in de fietsregels is opgenomen, niet vol in de remmen geknepen, maar werd er rustig geremd en rustig gekeerd. Zo kwamen we op het Westeinde uit om zo uiteindelijk via Nieuwleusen en Vinkenbuurt bij de Balkerweg bij Ommerschans uit te komen. Het tempo was op dat moment echt des Groeps-II's want er werd volop nieuws uitgewisseld in de groep. De Balkerweg overgestoken om daarna via het tunneltje de N48 onderdoor te kruisen. Daarna het Ommerkanaal over om dan met haantjesgedrag het viaduct over de N36 te beklimmen. Via Hooggraven en Junne kwamen we zo op de Beerzerweg uit. Hier ging Harold rechtsaf om richting Hasselt te gaan, terwijl wij links/rechts gingen richting Den Ham. Net voor Den Ham ging het weer even mis met de route, maar ook dat werd weer vakkundig opgelost. Zo kwamen we uit bij Nieuwerbrug, maar de Lemelerberg zat er deze keer niet in. Via Giethmen ging het namelijk richting Laarbrug. Op de Koedijk nog een noodzakelijke sanitaire stop, deze keer onder mediterrane omstandigheden, namelijk vlakbij de Palmexpert. Dit bood sommigen de gelegenheid het terrein op te gaan om een korte blik te werpen op de palm- en andere bomen. Daarna via Vilsteren en Dalfsen over de Vechtdijk naar Berkum om via de Gernerdijk en de Stenendijk rond 12.00 uur weer in Hasselt aan te komen na 90 km. Gelet op de vertrektijd, de aankomsttijd en het aantal verreden kilometers is er met een mooi gemiddelde gereden. 

                                             Rondje Den Ham

 

04-06-2016 - Rondje Dwingeloo - Groep I - 98 km

Met z'n voorstel een rondje Dwingeloo te doen deze ochtend mocht Wim E. de "TomTom van de dag" zijn. De matige wind kwam uit ONO en de zon scheen al krachtig. De overige vijf aanwezigen konden zich danook wel in dit voorstel vinden. Alleen Jacob begon wat te sputteren over klinkers, maar ja, het is Drenthe dus dan heb je het ook over klinkerwegen. Aan de rit werd begonnen op dezelfde wijze als de vorige keer, namelijk over de Stadsweg naar Rouveen en dan richting IJhorst. Op speciaal verzoek gingen we nu niet aan het einde van de Vijverweg rechtsaf, maar linksaf naar IJhorst. Dan naar De Wijk, Koekange, Echten en Anholt. In de buurt van Echten liepen we nog een mooie, verse reebout mis. Van links uit het bos dook plotseling een ree op die echt voorrang nam. Een botsing werd ternauwernood voorkomen. Eén keer knipperen met de ogen en verdwenen was de ree weer in het struweel aan de overzijde van de weg. Tussen Anholt en Kraloo kwamen we een eenzame fietser achterop, het bleek Lieuwe S. te zijn, die waarschijnlijk een kort ritje maakte. Op z'n shirt stond namelijk met grote letters "Effe Weg".  Lieuwe sloot aan en over het altijd weer prachtige Dwingelerveld kwamen we uit in Dwingeloo. Daarna het vizier op Diever gericht. Daar ging Lieuwe rechtuit, terwijl wij afsloegen richting Wapse om vervolgens vanaf daar in Wapserveen uit te komen. Inmiddels hadden we al wel wat klinkerwegen gehad, maar Jacob zweeg stil en trapte rustig door. Heel Wapserveen vervolgens doorgetrapt om zo op de weg naar Havelte uit te komen. Bij Havelterbrug rechtsaf geslagen naar Meppel. Deze keer niet via Baarlo naar Zwartsluis maar via de andere kant van het kanaal. Bij Beukers een korte stop omdat de brug op stond. Konden een paar mensen even nog iets meer op adem komen. Van Zwartsluis daarna langs de bekende weg terug naar Hasselt. Maar net voordat we bij het gemaal Kloosterziel aankwamen kwam ons uit de bocht een groot aantal trikes tegemoet. Deze werden gevolg door een groot aantal motoren met zijspan en die werden op hun beurt gevolgd door een groot aantal gewone motoren. Net toen we bij het Manegepad aankwamen was het einde stoet. Over een afstand van bijna twee kilometer hebben we dus in motorlawaai gefietst.  Maar conclusie van de dag kan zijn dat Wim ons een prachtige route heeft voorgeschoteld. Rond half twaalf waren we weer thuis.

                                            Rondje Dwingeloo

                +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

04-06-2016 - Rondje Ommen - Groep II -90 km

Met 1 dame en 12 heren ging wij zaterdag op pad. TomTom-Jan was in ons midden en wist wel een mooie route. Wij gingen richting Rakje, de brug over dan achter langs door de velden richting Rouveen. Bij Rouveen binnendoor “het Veld" naar de Schapendijk. Aan deze weg heeft Jan nog gewoond en er ligt ook een deel van mijn jeugd als ik bij Opa en Oma logeerde. Bij de “Fabriek”  (nu meubelhuis) links af om zo in Den Hulst uit te komen. Oversteken en dan dwars door het nieuwe Nieuwleusen richting Witharen en daarna richting Beerze. Vandaar langs de stuw in Junne. Een schitterend stukje natuur en als je voorop fietst heb ook nog tijd om van je af te kijken en van de natuur te genieten. Ik zag een groene specht en vlak daarna 2 bonte spechten bij elkaar. Daarna richting Lemele en ja, natuurlijk de Lemelerberg over. Aan de voet van “de berg” even op elkaar wachten en dan via de bekende route Dalfsen, Berkum en via de Verkavelingsweg, de Doorn en de Zandvoort weer richting Hasselt. Wij hebben dit rondje wel eens vaker gereden, maar dan meestal andersom. Het was prachtig weer en iedereen heeft genoten van deze tocht. Met ongeveer 90 km op de teller even na twaalven terug in Hasselt. (Klaas B.)

                                            Rondje Ommen

 

28-05-2016 - Rondje Ommen - Groep I - 81 km

Een Rondje Ommen deze keer, maar het had net zo goed een Rondje Witharen, Balkbrug, IJhorst of Lemele genoemd kunnen worden. Met z'n vieren hebben we deze rit gemaakt. Gezien de besproken windrichting een logische keus om deze kant op te gaan. Iets na half negen de pedalen aangeklikt om via de Stadsweg richting Rouveen te gaan. Bleek daar de J.J. Gorterlaan te zijn afgesloten in verband met een "konkoer hippieké". Er was echter weinig overtuigingskracht voor nodig om als fietser toch het inrijverbod te mogen negeren. Daarom op richting IJhorst en vandaar via Oud Avereest naar Balkbrug. In Balkbrug weer dat akelige stuk klinkerfietspad naar Ommerschans. Maar, er is hoop! Aan het begin van het klinkerpad stond een bord dat het fietspad binnenkort ruim een weeklang gesloten zal zijn. Zouden de klinkers dan toch een keer opnieuw gelegd worden? Hoop doet leven. Dan via Witharen naar Ommen. Net de Vecht overgestoken vallen er plotseling druppels. Dit stond niet in ons draaiboek, maar er viel niet veel en het was maar van korte duur. Door naar de Lemelerberg dan maar. Daar kwamen we allemaal ook weer boven en vervolgens beneden. Bij Dalfsen werd koers gezet naar Zwolle via de inmiddels zeer bekende route over de Vechtdijk. Over de Doornweg en de Verkavelingsweg kwamen we iets na 11 uur weer in Hasselt aan. Conclusie was dat in een behoorlijk tempo het rondje afgedraaid was. Wat in Genne en omstreken nog opviel was dat er opmerkelijke veel Tesla's (voor de niet-kenners: een vrij dure volledig electrische auto) rondreden. Ze waren allemaal voorzien van een nummer, dus blijkbaar bezig met puzzelrit, regelmatigheidsrit o.i.d. 

                                            Rondje Ommen

               +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

28-05-2016 - Rondje Den Kaat - Groep II - 74 km

Met 10 mannen en 2 vrouwen de windrichting bekeken en dus werd het noordoostelijk over de Stadsweg naar Rouveen.  Dit werd voor Roeline deze morgen de 2e keer, ze had dus eigenlijk in Rouveen kunnen aanhaken. Langs de Scholenweg/Gorterlaan was het i.v.m. een paardenfeest gezellig druk maar we hebben de edele viervoeters gelaten voor wat ze zijn en zijn verder gegaan op onze stalen (of ander materiaal)  rossen richting Punthorst en de Westerhuizingerweg. Vanaf hier door het Reestdal naar Balkbrug, waar Albert er voor koos weer richting Hasselt te fietsen en wij over Den Kaat richting Zuidwolde. Ik had de vorige dag een prachtige route door het Reestdal ontdekt en wilde deze weg – De Nieuwe Dijk – nog een keer fietsen. Het is een klinkerweg, maar gezien de omgeving is het gerammel van de fietsen bijzaak en kon er worden genoten van een prachtig landschap. Na een kilometer of 5 kwamen we in de Pieperij. Vandaar ging het richting de Stapel, waar Johan ons verliet omdat hij om ½ twaalf thuis wilde (of moest) zijn. Nu verder naar Koekange en uiteindelijk langs de Hoogeveense Vaart naar Meppel en Baarlo, waar we ondanks de inmiddels hoge snelheid aan de Staphorster Grote Stouwe 3 lepelaars zagen. Best bijzonder voor deze omgeving!  De route en het weer werden alom geprezen! Om ½  twaalf (ook wij Johan!) en 74 km verder waren we terug in Hasselt.  (Wim J.)

                                Rondje Den Kaat

 

21-05-2016 - Rondje Zalk - Groep (all-)I - 56 km

Inderdaad, het was deze ochtend Groep Alleen. Vakantie, cursus, Limburgs Mooiste, b.b.h.h. en onbekend waren er de oorzaak van dat om half negen ik alleen bij de Boni stond. Nu (nogmaals) hep elk nadeel z'n voordeel en dat gold ook deze dag. Ik moest namelijk voor 11.00 uur weer thuis zijn. De groep hoefde zich dus hierop niet aan te passen. Gezien de windrichting besloot ik tot een rondje Zalk. Op weg dan maar richting Zwolle. Vlak bij de brug over het Zwartewater begonnen de lichten op te lichten. Een verplichte redelijke lange stop dus. Plotseling groette iemand die op het onverplichte fietspad reed. Het bleek Gerrit Knol te zijn die ook een rit wilde maken. Onze ideëen bleken echter niet hetzelfde te zijn. Nadat de brug weer berijdbaar was, ging Gerrit K. het industrieterrein op, terwijl ik de Werkerlaan volgde. Toeval bestaat niet volgens Finkers, maar we arriveerden gelijktijdig op de kruising Ruimzichtweg/Hasselterdijk. Gezamelijk al keuvelend daarna opgetrokken tot net over de Oude IJsselbrug, waar onze wegen zich opnieuw scheidden. Gerrit ging de Veluwe op, terwijl ik afsloeg richting Zalk. Na De Zande richting Hogeweg, want zo was mij donderdag gebleken, de De Chalmotweg was afgesloten voor alle verkeer. Ook de wegsituatie op de Nieuwendijk is inmiddels volledig veranderd, maar ook dat was bekend sinds donderdag. Op de Molenbrug besloten om niet direct Mastenbroek in te duiken, maar nog maar even op Kamperzeedijk aan te gaan om zo bij het oude stoomgemaal de polder in te gaan. Rond half 11 kwam ik zo weer bij de brug over het Zwartewater aan en dat leidde weer tot een verplichte stop, want het brugdek stond omhoog. Desondanks toch nog ruim op tijd thuis. (Gerrit)

                +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

21-05-2016 - Rondje Epe - Groep II - 83 km

Vanmorgen stonden er 2 dames en 7 mannen bij de Boni voor een trainingsritje. De wind komt uit het zuiden, dus het was snel beslist om een rondje Epe te doen. Vanaf Hasselt de gebruikelijke rit via de dijk naar Zwolle. Vandaar richting Hattem en binnendoor naar De Dellen. Altijd een mooie weg om te fietsen en van de natuur te genieten. Einde weg dit keer niet rechts over de Knobbel maar linksaf, richting Epe. Een mooi fietspad door de bossen richting Epe. Bij Epe even zoeken want de bedoeling was om via het Apeldoornskanaal terug te gaan. Met wat geslinger door het dorp Epe en richting Emst komen wij op de weg die ons over de A50 leidt richting Apeldoornskanaal. Vanaf daar met de wind in de rug weer terug richting Hattem. Wij hadden zelfs nog een paar fietsers die deze weg nog nooit hadden gereden. Vanaf Hattem weer richting Zwolle en over de dijk terug naar Hasselt. Ook onze oudste fietser, Jan Kisteman, was weer mee en heeft de tocht zonder problemen volbracht. Geweldig Jan en a.s. zaterdag weer. Met 83 km op de teller kwamen wij rond 12.00 uur weer in Hasselt aan. (Klaas B.)

                                              Rondje Epe

 

14-05-2016 - Rondje Lemmer - Groep I - 105 km

Maar liefst 3 man deze ochtend die het wel wilden proberen! Ondanks deze lage opkomst besloten deze 3 musketiers, Johan van de Stouw, Wim Elshof en Gerrit ten Klooster, het strijdperk met open vizier te betreden. Op het programma stond namelijk een Rondje Lemmer. Nu ligt Lemmer noordelijk van Hasselt en laat er nu net deze ochtend een behoorlijke noordwesten wind waaien. Noordenwind betekent meestal ook dat de temperatuur niet erg hoog is. Eerst dus zo ongeveer 50 km een forse en koude tegenwind. Maar elk nadeel hep z'n voordeel, op de terugweg dus grotendeels rugwind! Via (uiteraard) Zwartsluis ging het richting St. Jansklooster, Moespot, Blokzijl en Blankenham naar Kuinre. Als snel na het vertrek werd er besloten om om beurten op kop te gaan rijden. Het merendeel van het kopwerk werd toch wel door Wim en Johan gedaan. Na Kuinre doken we het Kuinderbos in en de altijd in een bos aanwezige bomen braken toch behoorlijk de wind, zodat er wat meer tempo kon worden gemaakt. Opgelucht werd naar adem gehapt toen we bij Lemmer waren. Eindelijk voordeel van de wind op de Grietenydyk richting Schoterzijl. Daarna bij Slijkenburg aangekomen ging het linksaf om bij Nijetriene rechtsaf te slaan richting Ossenzijl. Ossenzijl: brug open. Via de Hoogeweg was het daarna de bedoeling om bij Scheerwolde uit te komen. Dat ging helaas niet door. De Koningin Julianaweg die vroeger naar Scheerwolde liep, bleek door de aanleg van zgn. nieuwe natuur er niet meer te zijn. Dat betekende een ritje over de kasseien van de A.F. Stroinkweg tot de Woldlakeweg. Zo kwamen we uit bij het Steenwijkerdiep en konden we over de Jan van Nassauweg naar Giethoorn. Giethoorn: brug open. Dan door naar Blauwe Hand. Blauwe Hand: brug open. Dan tussen de Belterwiedes door. Daar moest met de tanden op elkaar worden gefietst, want de vervelende insecten waren daar al weer in grote getale aanwezig. Zo kwamen we in Zwartsluis en daar was de brug nu eens niet open. Konden we zo doorfietsen. Rond half 12 kwamen we na toch wel een mooie rit weer bij Hasselt aan. 

                                            Rondje Lemmer

                   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

14-05-2016 - Rondje NWH - Groep II - 81 km

Maar liefst 6 man deze ochtend die het wel wilden proberen!  Besloten werd een Rondje NWH. Nu ligt de NWH noordelijk van Hasselt en laat er nu net deze ochtend een behoorlijke noordwesten wind waaien. Noordenwind betekent meestal ook dat de temperatuur niet erg hoog is. Eerst dus zo ongeveer 40 km een forse en koude tegenwind. Maar elk nadeel hep z'n voordeel, op de terugweg dus grotendeels rugwind!  Nu genoeg gekopieerd: ik wil niet van plagiaat worden beschuldigd! Onze reis startte richting Zwartsluis waar we de eerste brug tegen kwamen die gesloten was (of open stond) en het leek erop dat het nog wel eventjes zou duren. Dus omgekeerd en via Baarlo naar Meppel. Via Nijeveen en het altijd mooie Kolderveense Bovenboer, onder Steenwijk langs en over het fietspad naast het kanaal Ossenzijl-Steenwijk richting Ossenzijl waar we de 2e gesloten brug tegenkwamen.  Na Ossenzijl het Hamspad opgefietst en met de wind in de rug ging de snelheid behoorlijk omhoog. Ik reed over een opstaande rand lek en jawel hoor: een slangenbeet oftewel 2 gaatjes. Dit was snel gerepareerd en verder ging het richting Blokzijl, Vollenhove en over de mooie betonweg onderlangs Oppen Zwolle naar Zwartsluis. Na 81 km kwamen we even na 12 uur in Hasselt aan. (Wim J.)

 

07-05-2016 - Bergentocht - Groep II - 127 km

De opkomst deze ochtend was heel goed te noemen! Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid was dit mede het gevolg van de heel goede weersvooruitzichten en een aantal Groep-I-ers die ook meegingen. Met uiteindelijk maar liefst 19 man en 1 jongedame (de kleindochter van Wicher) vertrokken we om iets na achten bij de Boni. Ruim voor ons was Jan K. al vertrokken. Hij dacht dat wij hem wel weer zouden inhalen. Wij volgden echter een andere route dan Jan en dan weet je het wel. Via Zwolle ging het langs de bij bijna iedereen bekende route naar de Lemelerberg. Daarna ging het door naar Luttenberg, waar de Luttenberg in hoog tempo werd genomen. De halve Hellendoornseberg was de volgende puist in het landschap. Half, want halverwege werd de Tunnelweg in geslagen om zo richting Nijverdal te klimmen. Net voor Nijverdal rechtsaf de in de volksmond genaamde Toeristenweg naar Holten in. Afspraak was dat iedereen in eigen tempo deze weg heen en terug zou fietsen en dat bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer weer op elkaar gewacht zou worden. Onderweg toch nog Jan K. tegengekomen die op de terugweg was. Weer terug bij het bezoekerscentrum rees de vraag of iemand Fokko gezien had. Klaas A. meldde dat hij Fokko op de Motieweg was tegengekomen, hij klimmend en Fokko dalend. Omdat achter Klaas niemand Fokko meer had gezien werd er maar eens gebeld. Gelukkig nam Fokko op en hij dacht in de buurt van Holten te zijn. Een aantal van ons besloot Fokko te gaan halen. Even later belde Fokko zelf met de mededeling dat hij niet in Holten was, maar in Nieuw-Heeten. Hij was dus onderaan de Motieweg rechtsaf gegaan! Vervolgens maar besloten dat hij dan maar richting Raalte moest gaan en daar bij de kruising met de Nijverdalseweg op ons moest wachten. Zekerheidshalve fietsten een paar van ons ook maar vast naar die kruising om te voorkomen dat we hem mis zouden lopen. Toen de Fokko-halers teruggebeld waren is de rest van de groep ook richting Raalte gegaan. Bij de kruising aangekomen bleek Fokko daar inmiddels ook te zijn gearriveerd. Onze Bergenroute werd hierdoor nu wel gewoon een route, want we misten nu de 2e helft van de Hellendoornseberg, de Sanatoriumweg en de 2e keer Lemelerberg. Via Lemelerveld en Dalfsen zijn we nu naar Hasselt teruggekeerd. Het viaduct over de A28 was nu onze laatste klim van deze dag.